5 belangrijke aandachtspunten bij het sluiten van een studentenhuurovereenkomst

Het nieuwe academiejaar staat opnieuw voor de deur. Jouw zoon of dochter kan haast niet wachten om gepakt en gezakt af te zakken naar zijn/haar geliefde studentenstad.

Gaat jouw zoon of dochter op kot? Vraag je je af wat de hoogte kan zijn van de huurwaarborg, of de huur kan geïndexeerd worden, wie dient in te staan voor herstellingswerken, of een kot mag worden onderverhuurd en of het huurcontract vroegtijdig kan worden opgezegd bij het stopzetten van de studies?

In deze nieuwsbrief geven wij een antwoord op deze 5 belangrijke vragen waarmee je zeker rekening moet houden bij het afsluiten van een studentenhuurovereenkomst. 

***

1.    Hoeveel huurwaarborg kan de verhuurder vragen?

De verhuurder kan ervoor kiezen om een huurwaarborg te vragen. Deze huurwaarborg mag maximaal twee maanden huur bedragen en moet gestort worden op de rekening van de verhuurder of op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder. Cash betalen is in geen enkel geval toegestaan. De huurwaarborg mag ook ten vroegste drie maanden voor de aanvang van de studentenhuurovereenkomst gevraagd worden.

*

2.    Kan de verhuurder zomaar de huurprijs verhogen?

Bij een studentenhuurovereenkomst van slechts een jaar kan de huurprijs niet geïndexeerd worden. Wanneer een studentenhuurovereenkomst wordt gesloten voor meer dan een jaar, kan de huurprijs wel geïndexeerd worden tenzij dit uitdrukkelijk wordt uitgesloten in de huurovereenkomst.

De indexatie kan één keer per jaar en enkel op de verjaardag van de aanvangsdatum van de overeenkomst. Dergelijke indexatie is een aanpassing van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud. Een indexatie gebeurt niet automatisch, de verhuurder is verplicht de student hierover schriftelijk te informeren.

*

3.    Wie dient in te staan voor het schoonmaken, het onderhouden en het herstellen van het kot?

Als student ben je verplicht jouw studentenkamer te onderhouden en schoon te maken. Alle grote herstellingen zijn in principe voor de rekening van de verhuurder. Enkel kleine herstellingen (zoals het vervangen van de batterijen van een rookmelder), herstellingen die voortkomen uit verkeerd gebruik of slecht onderhoud, óf herstellingen die noodzakelijk zijn omdat de student geen melding heeft gedaan aan de verhuurder, vormen hierop een uitzondering.

Indien er tijdens de huurtijd dringende herstellingen noodzakelijk blijken die zeker niet tot na het einde van de studentenhuurovereenkomst kunnen worden uitgesteld, moet je als student deze herstellingen gedogen. Bij herstellingen die langer dan 30 dagen zouden duren, kan je wel een huurprijsvermindering vragen.

*

4.    Mag een kot worden onderverhuurd?

Als student mag je in principe alleen jouw kot onderverhuren aan een andere student als de verhuurder daarmee vooraf schriftelijk heeft ingestemd.

Hierop bestaat echter een uitzondering. Als je een uitwisselingsprogramma volgt of een stage volbrengt, wat in de praktijk een vee lvoorkomend fenomeen is, mag je jouw kamer wel zonder toestemming van de verhuurder onderverhuren aan een andere student. De verhuurder kan zich daartegen enkel verzetten met een grondige reden, bijvoorbeeld als de onderhuurder niet in staat is om de huur te betalen of als het geen student is.

Wanneer je schriftelijke toestemming krijgt van de verhuurder om onder te verhuren of onder de uitzondering valt, moet je wel in jouw achterhoofd houden dat je als hoofdhuurder aansprakelijk blijft ten aanzien van de verhuurder voor het nakomen van de verplichtingen uit de huurovereenkomst. Indien de onderhuurder bijvoorbeeld huurschade toebrengt, blijf je als hoofdhuurder hiervoor verantwoordelijk ten aanzien van de verhuurder.

*

5.    Kan je jouw studentenhuurovereenkomst vroegtijdig opzeggen indien je beslist om te stoppen met studeren tijdens het academiejaar?

 

Het valt al eens voor dat je als student een verkeerde studiekeuze maakt en tijdens het academiejaar beslist om te stoppen. In dat geval kan je jouw studentenhuurovereenkomst opzeggen bij het stopzetten van jouw studies zonder een opzegvergoeding te moeten betalen. Daarbij geldt wel altijd een opzegtermijn van 2 maanden, die begint op de eerste dag van de maand na de maand van de opzegging. Je moet je dan uitschrijven bij de onderwijsinstelling en dat bewijs overmaken aan de verhuurder.

***

Met een antwoord op de 5 bovenvermelde veel gestelde vragen geraak je zeker en vast wegwijs in de regelgeving omtrent studentenhuur en kan je jouw zoon of dochter zeker en vast met een gerust hart laten vertrekken naar zijn of haar kot.

Zit je toch nog met enkele vragen of ontstaan er problemen met de verhuurder tijdens de uitvoering van de studentenhuurovereenkomst? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Lijnrecht Law Firm via info@lijnrecht.be , www.lijnrecht.be , via onze socials of via telefoon: 012/26.22.22 . Wij staan met een uitgebreid team, gespecialiseerd in (studenten)huurrecht, klaar om al uw vragen te beantwoorden.

[1] Enkel de geldende regelgeving in Vlaanderen wordt in deze nieuwsbrief besproken conform het Vlaams Woninghuurdecreet. In het Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen er afwijkingen bestaan.

 

 

Eline BRIERS
Advocaat-medewerkster   

Guy SCHIEPERS
Advocaat-vennoot

Vorige
Vorige

DE SEKWESTER IN DE BELGISCHE RECHTSPROCEDURE: WAT HOUDT DAT NU PRECIES IN?

Volgende
Volgende

Europese AI - verordening goedgekeurd