PROBLEEMLOOS EEN ONLINE AANKOOP TERUGSTUREN OMDAT HET NIET IN DE SMAAK VALT? DAT KAN!
Heb je recent een online aankoop gedaan, maar valt het resultaat tegen omdat het niet overeenstemt met jouw verwachtingen bij ontvangst? Dan kun je als consument probleemloos de aankoop retourneren. Professionele verkopers zoals webshops zijn verplicht om consumenten bij een aankoop op afstand toe te laten gebruik te maken van hun herroepingsrecht en de aankoop terug te sturen. In deze nieuwsbrief sommen wij de belangrijkste (minimum)aandachtspunten op in verband met het herroepingsrecht van consumenten.
1. Wat is het herroepingsrecht?
Als een consument een product online bestelt, komt er een overeenkomst tot stand. De consument mag zich echter nog binnen 14 dagen bedenken en de overeenkomst ontbinden. Dit wordt ook het herroepingsrecht genoemd. De termijn van 14 dagen gaat in op de eerste dag nadat het product is ontvangen. Nadat de consument zich heeft beroepen op zijn herroepingsrecht, heeft hij nog eens 14 dagen om de gekochte producten terug te sturen.
2. Op wie is het herroepingsrecht van toepassing?
Belangrijk om te weten is dat het herroepingsrecht enkel van toepassing in de verhouding tussen een professionele verkoper (zoals een webshop) en een consument. Wanneer een professionele verkoper iets online verkoopt aan een andere professioneel, of een consument aan een consument, is deze regelgeving niet van toepassing. In dat geval is de verkoper niet zomaar gehouden je dit herroepingsrecht aan te bieden.
3. Mag je het product eerst uitproberen?
Een consument mag een aangeschaft product uitpakken, zodanig bekijken en uitproberen om de aard, de kenmerken en de werking vast te kunnen stellen, maar niet meer dan benodigd om het product te kunnen beoordelen. Soms gaat een consument echter verder dan dat, bijvoorbeeld wanneer een kledingstuk meerdere keren wordt gedragen. In dat geval mag er door de verkoper een waardevermindering van het terug te betalen bedrag worden afgetrokken.
4. Hoe moet je het product herroepen?
Retourmeldingen kunnen worden aangeboden via het modelformulier (zie bijlage) dat is opgelegd door Europa, maar ook via het eigen aanmeldingsformulier van de verkoper, dat in de meerderheid van de gevallen wordt aangeboden. De verkoper dient in ieder geval een mogelijkheid aan te bieden waar de consument het product retour kan melden.
5. Wat met de verzend- en retourkosten?
Binnen 14 dagen nadat het product retour is gemeld en ontvangen, dient de verkoper de aankoopsom inclusief de verzendkosten te vergoeden. De retourkosten mogen wel doorgerekend worden aan de consument.
6. Informeerplicht
Vermeldt de verkoper niets over de termijnen en voorwaarden van het herroepingsrecht of stelt hij het hiervoor genoemde modelformulier niet ter beschikking? Dan wordt de herroepingstermijn verlengd tot zelfs 12 maanden.
7. Kan de verkoper soepelere regels opleggen?
Uiteraard kan de verkoper soepelere regels ten aanzien van de consument opleggen. Verschillende webshops bieden bijvoorbeeld een langere termijn om pakketjes terug te sturen. Zo biedt bol.com onder andere een bedenktermijn van 30 in plaats van 14 dagen. Dit is toegestaan. Strengere regels opleggen is daarentegen niet toegestaan. Soms zijn kleinere webshops hiervan niet op de hoogte en passen zij strengere regels toe, waardoor je dit terecht mag opmerken.
8. Zijn er uitzonderingen op het herroepingsrecht?
Er zijn uitzonderingen op het herroepingsrecht. Niet voor alle producten geldt het wettelijk herroepingsrecht. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor overeenkomsten ten aanzien van accommodaties, festival- en concerttickets, zaken die op maat zijn gemaakt, producten die beperkt houdbaar zijn zoals voedsel of bloemen, maar ook producten waarvan de verpakking is open gemaakt en die vanwege hygiëne of gezondheidsbescherming niet geschikt zijn om te worden teruggezonden, of waarvan de digitale inhoud gemakkelijk te kopiëren is… De volledige lijst met uitzonderingen is terug te vinden in artikel VI.53 Wetboek Economisch Recht.
***
Heeft u na het lezen van deze nieuwsbrief nog verdere vragen over het herroepingsrecht van de consument? Neem dan gerust contact met ons op via info@lijnrecht.be, www.lijnrecht.be, via onze sociale media of via telefoon op het nummer 012/26.22.22. Wij staan met een uitgebreid team klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Eline BRIERS Guy SCHIEPERS
Advocaat Advocaat-vennoot