VERDACHTE PERIODE BIJ SCHENKingen: wat is er veranderd in 2025?
Sinds 1 januari 2025 gelden er nieuwe regels in Vlaanderen rond de zogenaamde "verdachte periode" bij schenkingen. Deze wijziging heeft belangrijke gevolgen voor wie een hand- of bankgift doet. Wat houdt de verandering precies in en wat betekent dit voor schenkingen? Wij leggen het u graag uit:
Wat is de verdachte periode?
Bij een schenking, zoals een bankgift (geldoverschrijving) of handgift (cash of goederen), is er geen directe belasting verschuldigd. Maar als de schenker overlijdt binnen een bepaalde periode na de schenking, wordt deze toch belast met erfbelasting. Deze termijn noemen we de “verdachte periode”.
*
Wat is er veranderd in 2025?
Tot eind 2024 bedroeg de verdachte periode drie jaar. Sinds 1 januari 2025 is deze periode verlengd naar vijf jaar. Dit betekent dat niet-geregistreerde schenkingen nu langer onderhevig zijn aan de kans op erfbelasting en risicovoller zijn geworden.
*
Waarom is de termijn verlengd?
De Vlaamse overheid wil vermijden dat mensen vlak voor hun overlijden nog snel schenkingen doen om erfbelasting te ontwijken. Door de periode te verlengen, wordt het risico groter dat niet-geregistreerde schenkingen alsnog worden belast. Dit moedigt registratie aan.
*
Hoe kan u erfbelasting vermijden?
Een schenking registreren bij een notaris of via de fiscus biedt zekerheid. Bij registratie betaalt u een schenkbelasting van 3% (voor familie of partners) of 7% (voor anderen). Na registratie speelt de verdachte periode geen enkele rol meer en er is geen risico op erfbelasting.
Kiest u voor een hand- of bankgift zonder registratie, dan betaalt u op het moment van schenking geen belasting. Maar als de schenker binnen vijf jaar overlijdt, wordt alsnog erfbelasting aangerekend, die vaak hoger is dan de schenkbelasting.
De registratie wordt hierdoor interessanter. Hoewel registratie op korte termijn een belasting van 3% of 7% betekent, biedt het zekerheid en vermijdt het onaangename verrassingen.
*
Conclusie
Met de verlenging van de verdachte periode naar vijf jaar zijn de regels voor niet-geregistreerde schenkingen strenger geworden. Voor wie schenkingen wil doen, is het belangrijk om dit goed te plannen en de voor- en nadelen van registratie te overwegen. Zo voorkomt u dat erfbelasting een onverwachte last wordt voor uw erfgenamen.
***
Wilt u meer informatie of bijgestaan worden door de specialisten van Lijnrecht? Aarzel dan om ons te contacteren via info@lijnrecht.be , via onze socials of via telefoon 012/26 22 22.
Charlotte EYCKMANS
Advocaat
Griet MEBIS
Advocaat-vennoot